USPEŠNA I NA DALEKOM BALTIKU

Mlada košarkašica LCC Univerziteta, naša bivša učenica Vanja Petrović, govorila je u intervjuu za

školski website o košarkaškom i obrazovnom iskustvu koje stiče u Litvaniji.

PITANJE:  Da li ti je bilo lako da doneseš odluku o nastavku svoje sportske i akademske karijere u    Litvaniji?

ODGOVOR: S obzirom na to da sam u svojoj četvrtoj godini srednje škole čvrsto odlučila da želim da odem negde gde ću imati priliku da studije i košarku uklopim i posvetim se maksimalno i jednom i drugom, odluka nije bila teška. Pomalo neočekivano, stigla je ponuda iz Litvanije, videla sam da ona ispunjava sve što želim i tražim, kako u akademskom, tako i u sportskom pogledu, pa sam je kasnije i prihvatila. Odluka kao odluka, kao što sam rekla nije bila teška, znala sam kako želim da usmerim svoj život u tom trenutku. Od samog početka imala sam ogromnu podršku bliskih ljudi što je jako uticalo na to da se moje želje i ostvare.

PITANJE :  Koje su tvoje impresije o kvalitetu košarke i studiranja na ovom prestižnom univerzitetu?

ODGOVOR: Utisci i impresije za sada su sjajni. Kvalitet studija je na visokom nivou, univerzitet pruža široko obrazovanje s obzirom na to da je univerzitet za liberalne umetnosti. Kao student, bavim se i stičem veštine i izvan svog glavnog programa, psihologije, jer su svi studenti obavezni da pohađaju kurseve koji pokrivaju centralna predmetna područja slobodnog umetničkog obrazovanja. Što se košarke tiče, takmičimo se u najvišem rangu u državi, u prvoj seniorskoj ligi, što mi dosta znači jer igram protiv starijih, boljih, i pre svega iskusnijih od sebe. Litvanija je, kao i Srbija, zemlja košarke, tako da se tamo mnogo ulaže u ovaj sport.

 PITANJE : Kakvi su ti planovi za budućnost?

ODGOVOR: Nemam za sada jasno određen plan za budućnost, jer sam svesna da uvek mogu očekivati nepredviđene okolnosti i nešto što bi mi promenilo život. Naravno da su moje želje i vizije tu, a one su da, pre svega, investiram u svoje obrazovanje, jer samo jedna povreda može urušiti, takođe željenu, košarkašku karijeru.

PITANJE:  Imaš li neku poruku za mlade sportiste košarkaše?

ODGOVOR: Želim da poručim svim mladim sportistima košarkašima da rade na postizanju svojih ciljeva, jer sve je moguće samo ako postoji velika želja i potpuna predanost onome što radite. Granice ne postoje, što više radiš, dalje dosežeš.