ŠTA SVAKOM OD NAS ZNAČI NOVA GODINA?

Ovo pitanje je postavio nastavnik sociologije i geopolitike Aleksa Vukašinović na zajedničkom času učenika prve, druge i treće godine.

Tradicije širom sveta se razlikuju, ali ono što je zajedničko jeste želja za dobrom budućnošću, porodično okruženje i radost zbog okupljanja u to doba godine. Nastavnica istorije Jelena Ševa je objasnila kada je nastao običaj ukrašavanja jelke (od nemačke tradicije, preko kraljice Viktorije, do svetske rasprostranjenosti ovog običaja bez obzira na religiju).

Učenici su zaključili da se svi nadamo i radujemo ličnom napretku, postignućima i da to izražavamo za vreme proslave Nove godine, a da se to vidi u čestitkama koje upućujemo jedni drugima od Rusije, Rumunije, Švajcarske, Južne Afrike, Kazahstana, Finske, Švedske, Turske i Francuske do Srbije. Kako mogu čestitati na srpskom jeziku ovaj praznik, otkrila im je nastavnica srpskog jezika i književnosti Suzana Đorđević – Pejović.

U odgovoru na pitanje sa početka nalazi se i tajna zašto svi volimo i zašto se radujemo praznicima. Oni nas obogate i obnove. Sa željom da nam predstojeći praznici proteknu na najbolji način, želimo svima srećnu Novu godinu i Božić! Sve najbolje u 2022. godini!