INTERVJU SA VUKAŠINOM MAŠIĆEM

Vukašin Mašić je nakon završetka školovanja u našoj školi svoju sportsku i akademsku karijeru nastavio na Hofstra University u New Yorku. Posle završetka sezone vratio se u Beograd gde se intezivno sprema za nastupe u mladoj reprezentaciji Srbije. Iskoristio je kratki predah između napornih treninga da nas poseti i prenese svoje utiske o studiranju i igranju košarke na jednom od najprestižnijih Univerziteta u SAD.

  1. pitanje: Kakvi su ti bili prvi utisci po dolasku u SAD?

Odgovor: Prvi utisci po dolasku u Nju Jork su bili potpuno neverovatni, pri sletanju odmah sam osetio nešto što malo koji grad ima na svetu. Gužva na sve strane i ogroman broj ljudi  je ostavilo izuzetno jak utisak na mene, sve se dešavalo nekako ubrzano i svako u mom okruženju je izgledao kao da juri negde. Grad je već dovoljno poznat po građevinama i svemu što nudi što je, takođe, za mene bilo fasicantno i posebno mi se dopalo što u Nju Jorku možete da nađete apsolutno sve što vam treba.

  1. pitanje: Da li ti je bilo teško da se prilagodiš životu u SAD?

Odgovor: Bilo mi je jako teško da se prilagodim bukvalno svemu – košarci, novom društvu kao i drugačijem obrazovnom sistemu i načinu rada na fakultetu. Ljudi u SAD su jednostavno drugačijeg mentaliteta  i još jedan dodatni problem je bio što nisam imao skoro nikog sa ovih prostora.

Međutim, ovakva situacija je imala i jednu veliku prednost, a to je da sam mnogo toga novog naučio i sazreo.

  1. pitanje: Kako ti je uspelo da uskladiš studiranje i košarkaške obaveze?

Odgovor: Glavni razlog mog odlaska u Ameriku je to što tamo mogu da studiram i da se bavim košarkom u isto vreme. To ne može nigde drugde na svetu. Svi profesori na fakultetu imaju puno razumevanja s obzirom da sam košarkaš, tako da sa tim nisam imao nikakvih problema.

  1. pitanje: Šta bi poručio mladim košarkašima?

Odgovor: Svim mladim igračima bih poručio da ako žele da steknu dobro obrazovanje i da se istovremeno bave košarkom na visokom nivou, Amerika je sigurno najbolja opcija, jer  je tamo moguće sve uskladiti ako si vredan, uporan, posvećen i odgovoran.